1 Ağustos 2009 Cumartesi

Windows Server 2008 R2 Sürümleri (Edition)

Windows Server 2008 R2 Sürümleri ve bu sürümlerin rol bazında neler desteğini inceleyeceğimiz bu yazımızda sizleri Microsoftun son server işletim sistemi ile tanıştıracağım.
Sürüm özellikleri bu server işletim sistemini şirketlerini uygulamak isteyenlerin ilk başta yapması incelemesi gereken bir yazı olarak dikkat çekmetedir.Çünkü daha sonra uygun sürüm seçilmediği zaman bazı rollerin olmaması ihtiyaçların karşılanmaması sorununa neden olmaktadır.
Unutmamak gerekir ki bu sürümlerin aynı zamanda Core editionlarıda bulunmaktadır.Core sürümler ile Windows Server 2008 ile tanışmıştık.Sizlere aynı zamanda bu sürümlerin kısa açıklamalarınıda yapacağım.



Sürümlere göre az öncede bahsettiğim gibi bazı özellikler ya hiç gelmemekte yada kısmi olarak desteklenmektedir.Windows Server 2008 R2 sürümlerinin rol bazlı detayları aşağıdaki resimde yeralmaktadır.




Sürümler yukarıda yeralan tablodaki gibi sadece rol bazında kısıtlamalar vermektedir.Aynı zamanda donanımsal olarakta kısıtlamalar getirmektedir.Aşağıdaki tabloda da sürümlerin destekledikleri işlemci ve hafıza boyutları yeralmaktadır.

Şimdi de sürümleri kısaca tanıyalım.
Window Server 2008 R2 Standard Edition:Şirketlerin en çok tercih ettiği sürümdür.Bu sürümde Maximum 4 adet CPU ve toplamda 32 GB RAM desteği verilmektedir.Cluster desteği yoktur.Active Directory Certificate Services ,File Services,NAP ve Remote Desktop Services kısmi olarak gelmektedir.
Windows Server 2008 R2 Enterprise Edition:Büyük ölçekli firmaların özellikle tercih ettiği en çok tercih edilen bir diğer sürümdür.Bu sürümler Clustering,Network Load Balancing ve gelişmiş Active Directory servisleri bulunmaktadır.
Windows Server 2008 R2 Web Edition:Özellikleri nedeniyle web server olarak tanınır.Üzerinde Active Directory kurulumamaktadır.Ayrıca bir çok servis çalıştırılamamaktadır.Bu sürüm özellikle hosting firmalarının web server işlemleri için kullanılmaktadır.Server Core desteği dahi yoktur.
Windows Server 2008 R2 DataCenter Edition:Çok büyük yapılar için uygun sürümdür.Enterprise Edition yer alan tüm özellikler bu sürümde de çalışmaktadır.Önemli farkı donanım desteğinin yok yüksek düzeyde olmasıdır.
Windows Server 2008 R2 Itanium:Microsoft® Itanimum Tabanlı Sistemler için Windows Server® 2008 işletim sistemi yüksek düzeyde performans, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlar ve azaltılmış yönerge kümeli bilgisayar (RISC) tabanlı UNIX sistemleriyle rekabet edecek biçimde geliştirilmiştir. Itanium Tabanlı Sistemler için Windows Server 2008 ölçeklenebilir veritabanı iş yükleri, özel uygulamalar ve iş kolu uygulamaları için tasarlanmıştır.

Windows Server 2003'ün Itanium tabanlı bir sürümünü çalıştıran sistemi Itanium Tabanlı Sistemler için Windows Server 2008 sürümüne geçirdikten sonra, çoğu uygulamanın düzgün şekilde çalışmaya devam etmesi gerekir. Çoğu uygulama, yeni işlevselliği varolan uygulamalara artımlı biçimde eklemenize ve uygulamalarınızı API'lerden ve işletim sisteminin işlevselliğinden yararlanacak biçimde yeniden yazmanıza olanak verecek şekilde geriye dönük olarak uyumluludur.

Itanium Tabanlı Sistemler için Windows Server 2008, Windows Server 2003'ün Itanium tabanlı sürümleri gibi yönetim, idare ve sunucu araçları için istemci tarafı işlevselliğini destekler.
Windows Server 2008 R2 HPC:Bu sürüme ait bilgilerin yeraldığı detaylı makaleyi daha sonra bulabileceksiniz.
Ayrıca Windows Server 2008 R2 sürümü sadece 64 bit desteklemektedir.Bu konu hakkında detaylarıda daha sonra bulabileceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder